Gjentakende lovbrudd blant norske dagligvarebutikker – 1 av 5 mindreårige får kjøpe alkohol

Juventes kontroller av dagligvarebutikkenes alkoholsalg viser igjen hvor enkelt det er for mindreårige å få tak i alkohol. I 2019 solgte rundt én av fem testede butikker alkohol til mindreårige. Nå krever ungdomsorganisasjonen Juvente handling for å få slutt på det ulovlige salget!

Gjentakende lovbrudd blant norske dagligvarebutikker – 1 av 5 mindreårige får kjøpe alkohol

For trettende år på rad har ungdomsorganisasjonen Juvente testet dagligvarebransjen for salg av alkohol til mindreårige. I 2019 ble alle landets fylker kontrollert. I nesten hvert femte forsøk fikk Juventes mindreårige kjøpe alkohol. Nå krever ungdomsorganisasjonen tiltak for å få slutt på det ulovlige alkoholsalget.

Foto: CF Wesenberg
Foto: CF Wesenberg

Christina Babington (21), leder i Juvente, er ikke overrasket over resultatet.  
– Tallene overrasker ikke. Etter tretten år med kontroller, er det virkelig skuffende at man fremdeles ser så mange salg til mindreårige. Butikkene klarer ikke ta det ansvaret de er pålagt for å unngå salg til mindreårige.   

Juvente har siden 2007 testet om dagligvarebutikker og Vinmonopol selger alkohol til mindreårige gjennom kampanjen Skjenkekontrollen. Selv om de ser en svak nedgang fra året før er de fremdeles ikke fornøyde. 

– Alkoholloven er tydelig. Salg til mindreårige skal ikke forekomme. Likevel viser Juvente år etter år at dette skjer altfor ofte. Aldersgrensen er der for en grunn, og butikkene har et særskilt ansvar for overholdelse av alkoholloven gjennom salgsbevillingen. Ungdommer er mer sårbare for negative konsekvenser av alkoholinntak enn voksne, inkludert vold og seksuelle overgrep.

LEGITIMASJONSPLIKT FOR ALLE  

Tidligere år har Vinmonopolet vært den kjeden som har kommet best ut i Juvente sine kontroller. I kontrollrunden i 2019 solgte Vinmonopolet alkohol til mindreårige i over 11 % av forsøkene, noe som er en betydelig økning fra foregående år. 

 – Dette betyr ikke at Vinmonopolets rutiner har blitt dårligere, men det viser at selv deres rutiner svikter. Det er tydelig at et system basert på skjønn ikke fungerer. Derfor mener vi at den beste løsningen er legitimasjonsplikt for alle, uavhengig av alder. Så lenge systemet er basert på den butikkansattes skjønn, vil salg til mindreårige skje i større eller mindre grad. Skjønnsvurderingen må bort. 

REALISTISKE KONTROLLER 

Ved kontrollene går en mindreårig inn i butikken, tar med seg alkoholholdig drikke og en annen dagligvare, og stiller seg i kø for å betale ved kassa. 

– Ungdommene som deltar i Juventes kontroller gjør ingen forsøk på å fremstå som eldre enn det de er, verken ved å tilpasse eget utseende, eller ved kjøp av typiske voksen-varer, for eksempel bleier. De oppfører seg rett og slett som de ellers ville gjort, forklarer Babington.  

Dersom Juventes kontrollører blir spurt om alder lyver de ikke, og de bruker aldri falsk legitimasjon. Kontrollene er altså en test av butikkenes egne rutiner, uten bruk av triks og manipulasjon. 

Christina Babington 

Christina@juvente.no 

Tlf: 91006229 

Last ned 2019-rapporten her